Den Engelske Premier League, er verdens bedste fodbold liga. Det er også verdens rigeste fodbold liga, med enorme sponsor aftaler og ikke mindst en TV-aftale der forgylder samtlige hold i rækken, med flere hundrede million af kroner, hver sæson. De mange penge i engelsk fodbold har klart udjævnet niveauet i mellem de store hold og midten af rækken, således at der er kommet flere jævnbyrdige kampe til glæde for de mange tilskuere, som Premier League har.

De mange penge har medført rekord på rekord de seneste transfer vinduer for brugte penge. Mange udenlandske stjerner er blevet hentet til England, ligesom der er blevet handlet engelske spillere internt i mellem klubberne for enorme summer.

Men trods den kraftige oprustning på spillersiden, virker det til at de engelske hold har mere end rigeligt at se til i de europæiske klubturneringer, hvor de ikke er i nærheden af at være lige så dominerende som for 5 år siden. Stabiliteten er væk og flere dårlige resultater til væsentlig ringere modstandere er kommet de seneste sæsoner.

Hvis vi kort kigger på de engelske holds historik i Champions League de seneste sæsoner, så er det kun lykkedes to hold at komme til kvartfinalerne de seneste 3 sæsoner, det var Manchester United og Chelsea der gjorde det i samme sæson. Chelsea gik videre til semifinalen men tabte.

I modsætning til de engelske hold har de spanske og tyske hold oplevet stor succes i den mest prestigefyldte klub turnering. Og netop den situation er lidt paradoksal, for de engelske klubber har brugt klart flere penge på spillerindkøb end de øvrige europæiske ligaer.

 

Tendensen fortsætter i år

I denne sæsons Champions League ser tendensen ud til at fortsætte. De engelske hold har det svært og i gruppespillet har Arsenal endnu ikke vundet, på trods af at der er spillet to runder. De tabte 2-1 på udebane, til det kroatiske mesterhold fra Zagreb.

De gjorde det svært for sig selv da den franske angriber Olivier Giroud fik sig to gule kort inden for 17 minutter. Dernæst tabte de 2-3 på hjemmebane til græske Olympiakos, i en kamp, som de skulle vinde for at komme tilbage på sporet og ligge sig lunt i svinget til at komme videre fra gruppen, men den kamp blev, som sagt tabt og nu ser det rigtig tungt ud for Arsenal. I øvrigt så er der 9% chance for at komme videre fra gruppen, hvis man har tabt de to første kampe i gruppen.

Manchester City blev nedkæmpet af Juventus på hjemmebane i deres første kamp. De tabte kampen 1-2 på trods af at have haft overtaget. De fik dog revanche i anden runde da de på udebane stjal sejren i Tyskland, fra Mønchengladbach på et straffespark i overtiden.

Forventningerne er altid store i City, men det er aldrig blevet rigtig godt i Champions League, det er som om når den lyseblå del af Manchester skal spille internationalt, så går det galt. De har trods alt et stærkt hold og vundet mesterskabet et par gange inden for de sidste sæsoner.

Den røde del af Manchester, er tilbage i Champions League efter en sæson uden for fodbold Europas fineste selskab. United tog sig ind i turneringen igennem en sikker kvalsejr mod Club Brugge, men fik en hård start på gruppespillet, da man tabte med 2-1 til PSV Eindhoven efter at

have ført med 0-1. United fik rejst sig i anden runde, da de slog formstærke Wolfsburg med 2-1 på hjemmebane. United skal dog ud og hente points på udebane hos Wolfsburg eller CSKA Moskva, for at kunne føle sig sikre på avancement, forudsat de holder deres hjemmebane også.

Hos de engelske mestre Chelsea er det heller ikke startet helt optimalt, dog ser det ikke helt lige så skidt ud som hos de andre engelske hold. De vandt solidt 4-0 over israelske Maccabi Tel-aviv på hjemmebane, men tabte så 2-1 ude til FC Porto i anden runde. En kamp hvor Chelseas portugisiske manager Jose Mourinho gerne ville have haft et enkelt point, men kan dog leve med nederlaget.